Reseinfo

Reseinfo

Dominikanska republiken är ett fantastiskt öparadis i hjärtat av Karibien. Landet ligger på den näst största ön i området, Hispaniola, tillsammans med Haiti.

Reseinfo

Klimat

Dominikanska republiken ligger i Karibien vilket innebär att vädret är utmärkt året om. Under sommaren kan temperaturen ligga på 23 ºC på morgonen och 32 ºC på kvällen. På vintern ligger temperaturerna kring 19 ºC. I bergsområdena Jarabacoa och Constanza är vädret svalare och här kan man få uppleva temperaturer på 5 ºC. På grund av klimatförändringarna kan man inte längre fastställa någon specifik regnperiod. Det kan regna när som helst, men ofta rör det sig om mindre skurar på eftermiddagen och på kvällen. De varmaste månaderna är juni, juli, augusti och september.

Elektricitet

I Dominikanska republiken använder man 110 V i uttagen. Det är samma system som används i USA och Kanada. Detta innebär att europeiska besökare och besökare från vissa länder i Sydamerika måste ta med sig en strömadapter.

Ambassader

Dominikanska Republiken Ambassad i Sverige
Ambassadör: Maribel Caceres
Kungsholmsgatan 10, 5 Tr., 112 27 Stockholm
Tel: (+46) 8-667-4611
Email: stockholm@domemb.se

Sveriges generalkonsulat i Dominikanska Republiken
Konsul: Sven Holmbom
Diamond Mall, Local 45-A, Primer Piso
Av. Los PrĂłceres, Santo Domingo
Tel (+1 ) 809-616-3000
E-mail: dominicana@consuladosueco.com
Öppettider

De flesta butiker öppnar 08:00 eller 09:00 och stänger kl. 18:00 på vardagar och 13:00 på lördagar. Stora shoppingcenter i städerna stänger ofta vid 21:00 och är öppna på söndagar från 09:00–18:00. I mindre städer och på många turistorter stänger butikerna kl. 18:00.

Restaurangerna är ofta öppna och serverar mat fram till midnatt söndag–torsdag och till 02:00 på fredagar, lördagar och under helgdagar. Det finns emellertid vissa turistbutiker som är öppna dygnet runt.

Språk

Det officiella språket är spanska. 

Valuta, bankkort och banker 

Dominikanska republikens valuta är dominikanska peso. Det finns mynt i valörerna 1, 5, 10 och 25 peso. Sedlarna finns i 20, 50, 100, 200, 500, 1 000 och 2 000 peso. Dollar och euro kan växlas i bankerna och på växlingskontor över hela landet.

Du får inte föra in mer än 10 000 USD i kontanter i landet och alla högre belopp måste deklareras hos tullen. Du får inte heller resa från Dominikanska republiken med mer än 10 000 USD eller motsvarande i kontanter.

Om du behöver kontanter är det bättre att ta ut dem direkt från banken. Bankerna är vanligtvis öppna 08:30–16:00. I större affärscentrum har vissa banker öppet till 19:00.

Pass, turistkort och visum

Europeiska medborgare måste ha ett turistkort som gäller under 30 dagar i landet. Detta köper man för 10 USD när man anländer. Personer med turistkort får komma till Dominikanska republiken om de har något av följande visum i sitt pass: USA, Kanada, Storbritannien eller EU (Schengen). Om du vill förlänga ditt turistkort till 90 dagar kostar detta 20 USD (800 RD) och ska betalas till myndigheten när du lämnar landet. Kostnaden för att lämna landet är 20 USD, men detta ingår ofta i flygbiljetten.

Mer information om vilka länder som måste ha visum för att komma till Dominikanska republiken finns på följande webbplatser:

www.serex.gov.do/exterior/servicios/default.aspx

www.migracion.gov.do/tarifas.html

Dricks

I restaurangnotan ingår redan tio procents dricks. För bra service ger man ofta ytterligare tio procent. De flesta människor ger inte taxibilar dricks men om du önskar göra detta går det bra.
Rökförbud

I de flesta restauranger och på klubbar är rökning förbjuden.

Kläder

Dominikanerna gillar att klä sig elegant och tycker om att bära det senaste modet. Man klär sig enkelt eller formellt beroende på tillfälle. I hotellområdena går det bra att bära enkel klädsel som skjortor, t-shirt, shorts, badkläder och klänningar.

I december och januari är det svalare på nätterna och då kan du behöva en lättare jacka när temperaturen sjunker på natten och under de tidiga morgontimmarna.

Om du ska resa till bergen bör du ta med dig en jacka och vara beredd på temperaturer ned till 5 ºC, särskilt i områdena Constanza och Jarabacoa.

Hälsa

– Du behöver bara de grundläggande vaccinationerna som krävs för resa i Europa och USA när du reser till Dominikanska republiken.

Några tips för att få ut så mycket som möjligt av din semester:

– Använd solskyddsfaktor även om det är mulet. Den karibiska solen är mycket stark.

– Ät och drick med måtta.

– Drick mycket vatten och annan vätska för att behålla vätskebalansen.

– Uppsök läkare om du inte mår bra. På turistanläggningarna och i alla städer finns det sjukhus med modern medicinsk service. De flesta hotell har apotek med kunnig personal. 

Resa med djur

Katter och hundar måste ha ett hälsointyg från ditt hemland som gäller i minst 30 dagar. Det måste även finnas ett intyg på att djuret har vaccinerats mot rabies. Fåglar ska sättas i karantän i tio dagar. För andra djur krävs ett importtillstånd från nationella jordbruksdepartementet.
Säkerhet

Även om Dominikanska republiken är ett av de säkraste länderna i Latinamerika bör du vara lika försiktig som alltid när du reser till en ny stad:

– Använd alltid kassaskåp där du förvarar pass, pengar och andra värdesaker.

– Ha alltid en kopia på ditt pass med dig när du reser.

– Bär bara med dig det nödvändigaste. Ta med dig bankkort och kontanter om detta är möjligt.
– Lämna inte värdesaker eller portföljer synliga i fordon.

– Undvik att resa i mörkret och att vistas på ensliga platser vid olämpliga tidpunkter.
– Beställ taxi från hotellet om du ska gå ut på kvällen.
Telefon

Det vanligaste riktnumret i området är 809 även om 829 också förekommer. Du måste använda tio siffror i telefonnumret. Om du har fått ett telefonnummer med sju siffror är det troligtvis ett 809-nummer.

Det finns inte så många telefonkiosker eftersom de flesta idag har mobiltelefoner. Om du behöver en telefon kan du köpa en telefon med kontantkort i Dominikanska republiken med ett lokalt nummer för cirka 42 USD. Telefonoperatörerna är följande: Claro-Codetel, Orange, Tricom och Viva. 

Viva har även trådlös internetuppkoppling till din bärbara dator. Du kan köpa en telefon på mindre än en timme i vilket shoppingcentrum som helst. Du kan även byta SIM-kort i din egen telefon och använda ett lokalt nummer. Det är enkelt att hitta en plats med WiFi-uppkoppling för din dator.