SamanĂĄ

Las Terrenas, Las Galeras, SamanĂĄ

Om du vill ha en aktiv semester i ett naturparadis ska du Ă„ka till SamanĂĄ.

Halvön Samanå Àr kanske en av Dominikanska republikens bÀst bevarade hemligheter. HÀr finns nÀmligenallt du behöver för att kÀnna dig som en del av den orörda naturen. Den största staden Àr Santa Bårbara de Samanå som har cirka 51 000 invÄnare.

SamanĂĄ

Samanå Àr en mÄngsidig halvö pÄ totalt 1 500 kvadratkilometer, vilket gör den större Àn de flesta öarna i Karibien. Miljön Àr unik och de gröna palmtrÀden som kantar kullarna Àr en skarp kontrast till de fantastiska vita strÀnderna. Det finns mycket att upptÀcka i det hÀr paradiset, bland annat vÀrldens största kokosnötsplantage.

De flesta hotell pÄ Samanå Àr privatÀgda och mindre Àn de andra större hotellen som finns pÄ andra delar av ön.

SevÀrdheter

Playa RincĂłn

Den hĂ€r stranden Ă€r nĂ€stan tvĂ„ kilometer lĂ„ng och relativt orörd. Du hittar hit genom att följa vĂ€gen frĂ„n SamanĂĄ till Las Galeras. Stranden Ă€r faktiskt flera strĂ€nder i en – ena sidan av stranden har lugnt vatten medan den andra sidan har stora vĂ„gor som lĂ€mpar sig perfekt för bodysurfing. Stranden Ă€r fortfarande ganska orörd och anses vara en av vĂ€rldens bĂ€sta strĂ€nder.

Nationalparken Los Haitises

Den hÀr nationalparken ligger strax söder om halvön Samanå och bestÄr av 214 kvadratkilometer trÀsk med mangrovetrÀd. HÀr omges du av fler Àn 100 olika fÄgelarter, 90 olika vÀxter, en rad olika dÀggdjur samt grottor med Taíno-mÄlningar frÄn tiden före Columbus.

Vattenfallet El LimĂłn

Vattenfallet El Limón (citronen) Àr ett fantastiskt besöksmÄl som du aldrig glömmer. Den hÀr utflykten tar dig med till halvöns innersta dÀr bergen Àr 600 meter höga. Efter 30 minuter pÄ hÀstryggen lÀngs med branta stigar och enastÄende tropisk vÀxtlighet, djurliv, kaffe- och kakaoplantor och mÄnga olika tropiska frukter nÄrdu dig det 37 meter höga vattenfallet och hÀnförs av hur vackert det Àr.

Tid: Hela dagen. MinimiÄlder: 12 Är. Utflykten utgÄr Àven frÄn Santo Domingo, Boca Chica, Juan Dolio, La Romana, Bayahibe, Båvaro och Punta Cana.

Ön Cayo Levantado

Den hÀr lilla ön ligger mitt i bukten Samanå Bay. HÀr finns en vacker strand, ett litet exklusivt hotell och flera olika bekvÀmligheter för besökarna, sÀrskilt för dem som anlÀnder med kryssningsfartyg till Samanå.

Valsafari

FrÄn januari till mars domineras Samanå Bay av knölvalar som fortplantar sig i Dominikanska republikens dÀggdjursreservat. Varje vinter migrerar upp till 5 000 valar frÄn de kalla vattnen i norr till det varma kristallklara vattnet i bukten vid Samanå för att föröka sig och föda ungar.

Honorna dröjer sig kvar i det grunda vattnet i den inre bukten för att kunna ta hand om sina ungar. ValsÀsongen pÄgÄr frÄn den 15 januari till den 15 mars, sÄ missa inte en valsafari om du Àr vid Samanå Bay under den hÀr tiden. PÄ de flesta utflykterna kommer du garanterat att fÄ se valar och i Punta Balandra finns en ny plattform som fungerar som landets första valobservatorium.

Caño Hondo

Caño Hondo Ă€r ett ekoturismprojekt med unika vattendrag. Du nĂ„r platsen frĂ„n Sabana de la Mar via Hato Mayor eller med bĂ„t. Det Ă€r ett vackert omrĂ„de med fantastiska strĂ€nder, smĂ„ vattendrag och ett litet hotell. Det Ă€r en heldagsutflykt att ta sig igenom skogsreservatet. Åk med pĂ„ bĂ„tturen och upplev grottor med mĂ„lningar frĂ„n ursprungsbefolkningen, ovanliga klippformationer, mangrovetrĂ€d samt exotiska djur och vĂ€xter.

StrÀnder

Cayo Levantado
Playa RincĂłn

Aktiviteter

Discover SamanĂĄ
Los Haitises nationalpark (lÀnk till aktiviteten med samma namn)
Los Haitises nationalparkEl Limón waterfall (lÀnk till aktiviteten med samma namn)
Los Haitises nationalpark
Knölvalsafari
Dykning